DSC00514n32Gaura de par, pelada o forma de alopecie
Brusc, fara dureri, fara usturimi ale scalpului, fara nici un avertisment. Asa se instaleaza pelada, o forma de alopecie care apare pe zone bine delimitate, rotunde sau ovale. Aceste zone fara par, una sau mai multe, pot afecta orice zona a scalpului: ceafa, zona tamplelor sau crestetul capului. „in cele mai multe cazuri, pelada sau alopecia areata este declansata de factori psihoemotionali. Un soc traumatic, posto­perator, stresul cronic sunt cauze frecvente de pierdere a parului”, ne spune dr Viorel Trifu, seful sectiei de dermatologie a Spitalului Clinic Militar Central. Factorii genetici, cei de mediu, dezechilibrul hormonal sunt alte motive incriminate in aparitia alopeciei areate.

Pelada are o incidenta foarte mare in randul copiilor si adolescentilor. Am fi tentati sa credem ca ei nu au motive de stres, insa „orice schimbare a mediului de viata este perceputa de catre cei mici ca o sursa de stres”, explica dr Viorel Trifu. Mutarea copilului de la o scoala la alta, plecarea parintilor la munca in strainatate sau tensiunile in relatia de familie pot declansa caderea parului. La copii, pelada poate fi uneori o consecinta a infectiilor bacteriene, virale sau cu paraziti intestinali (giardia, cel mai adesea), iar aceste cauze trebuie intotdeauna investigate. Pelada nu ocoleste insa nici adultii. De doua ori mai multi barbati decat femei fac pelada. in multe cazuri, aceasta afectiune dermatologica poate fi asociata si cu tulburari autoimune, precum tiroidita sau miastenia gravis. Uneori, pelada se remite spontan, pentru totdeauna sau numai pentru o perioada de timp. „De la caz la caz, tratamentul poate consta in medicatie sedativa (in doze mici la copii), tratament cu dermatocorticoizi, cu vasodilatatoare care imbunatatesc irigarea firelor de par, vitaminoterapie pentru imbunatatirea meta­bolismului firelor de par si medicatie imunomodulatorie pentru stimularea sistemului imunitar”, precizeaza dr Viorel Trifu. O alta metoda de tratament al peladei este fotochimioterapia (PUVA), care presupune expunerea pacientului la lampi care emit radiatii UVA, dupa ce in prea­labil i-a fost administrat un medicament care sensibilizeaza pielea la actiunea acestor radiatii.
FORME. in general, pelada afec­teaza scalpul, insa exista si pelada sprancenelor, a ge­ne­lor, a parului pu­bian sau a barbii. Boa­la se poate ex­tinde pe toata su­prafata scalpului, ceea ce medical poarta numele de pelada totala. O for­ma particulara a bolii este pelada universala, care presupune pierderea parului in totalitate, pe toate zonele corpului.
Dr Viorel Trifu recoman­da persoanelor cu pe­lada cura heliomarina, evitarea unor alimente cum sunt cafeaua si produsele care contin cafeina, alcoolul, condimentele, dar si eli­minarea factorilor de stres, chiar prin psihoterapie. Specialistii dermatologi nu recomanda in asemenea cazuri usturoiul si gazul. Acestea nu numai ca nu sunt eficiente in tratamentul peladei, dar pot provoca iritatii si chiar suprainfectii.

Cautari recente:

pelada tratament,pelada cauze,tratament pelada,pelada in placi,mi-a cazut parul pe o portiune,pelada la copii,boala pelada,pelada par,ce este pelada,pelada copii,pelada tratament naturist,pelada boala,pelada barba,tratament pentru pelada,pelada in barba,pelada scalp,pelada dermatologie,pelada la femei,pete fara par in cap,caderea parului pe portiuni,alopecia la copii,pelada barba tratament,revulsin pret,foliculita scalp,gauri in par,pete in cap fara par,pelada barbii,pelada la barbati,caderea parului pe sistem nervos,pelada a barbii